Багдад беше разтърсен от няколко десетки взрива, предаде АП.

На Миниметен обстрел са били подложени южните райони на столицата.

Все още няма данни за жертвите и ранените.

 

Обстановката в Багдад е ужасяваща, коментира американският координатор за възстановяването на Ирак Тимъти Карни. Той остро разкритикува политиката на временния управляващ съвет управлявал ирак временно след падането на Саддам Хюсеин.

Когато напуснах Ирак в средата на юни 2003 гoдина, това беше страна, където, поне в Багдад, човек можеше да се разхожда със собствената си кола, да ходи на ресторант. Усещаше се решителност, убеденост, че нещата вървят напред. Когато се върнах отново през февруари тази година, обстановката по отношение на сигурността ми се стори ужасяваща", каза дипломатът.

Карни остро разкритикува управлението на Преходния управляващ съвет, натоварен с възстановяването на Ирак от падането на Саддам Хюсеин през април 2003 година до съставянето на временно правителство през 2004 година.

"Мислехме, че можем да управляваме тази страна без иракчаните", посочи Карни. "Това коства много време, човешки загуби за нас, за иракчаните, за съюзниците ни. Това беше огромна глупост", добави американският дипломат.

В същото време елитен екип от офицери, които съветват командващия силите на САЩ в Ирак генерал Дейвид Петреъс, стигнаха до извода, че разполагат с шест месеца да спечелят войната в Ирак, пише британският вестник "Гардиън".

В противен случай ще се изправят пред рухване на политическата и обществената подкрепа като при войната във Виетнам, което може да принуди войските прибързано да се изтеглят, подчертава вестникът.

Най-малко 8 души загинаха и 11 бяха ранени при ожесточени сблъсъци между бунтовници и полицията южно от Багдад днес, съобщи Ройтерс. Сблъсъците станаха в Искандария, 40 км южно от Багдад, с религиозно смесено население.