Българският патриарх Неофит оглави празничното богослужение за Бъдни вечер в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На службата присъстваха президентът на България Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, предаде БНТ.

В словото си, той пожела мир и благодентствие, призова да не се забравят унизените и благослови празничната трапеза за Бъдни вечер.

Излъчено бе и негово приветствие към българския народ, в което той честити Рождество Христово и призова "да не забравяме онези без домове, средства за препитание и дори от най-елементарното човешко внимание, да оделотворим християнската си вяра в проява на помощ и подкрепа, та никой да не остане самотен и отхвърлен, гладен или жаден."

По думите му, "в този свят, раздиран от всевъзможни противоречия и конфликти, измъчван от глад и болести, от несправедливост и погазване на човешкото достойнство - всички ние имаме особена нужда тъкмо от мира, тишината и светлата радост на Рождеството. Имаме нужда, в домовете и в сърцата си, да посрещнем Онзи, Който дойде, за да спаси цялото човечество. Имаме нужда от Христос и Неговата Църква - от вярата, надеждата и жертвената любов, които Той ни завеща и с които ни заръча да се отличаваме като Негови ученици. Имаме нужда да превърнем и самите свои домове в малки църкви на Живия Бог, където да цари мир и добросърдечие, благост и любов.