Мнозинството от членовете на Съвета за сигурност на ООН подкрепят териториалната цялост на Грузия, която е застрашена от Русия. Това се казва в съвместно изявление на Белгия, Естония, Франция, Германия, Великобритания САЩ, Ирландия и Норвегия, прието след обсъждания на ситуацията в окупираните грузински територии, предаде агенция Укринформ.

Отбелязва се, че постоянното руско военно присъствие в грузинските региони Абхазия и Южна Осетия, както и признаването им от Москва от отделни територии нарушава териториалната цялост на Грузия, руши нейния суверенитет и международния ред, основан на правила.

"Това още повече разделя хората и излага на риск здравето и живота на населението, пострадало от конфликта", казват още авторите на документа.

Те изразяват своята загриженост от засилването на процеса на откъсване на двата грузински региона.

Мнозинството от членовете на Съвета за сигурност изразяват и загриженост заради "руската дезинформационна кампания, свързана с пандемията" и свързаните с нея здравни проблеми.

Грузия и Украйна: Русия саботира навигацията при спасителни операции

Грузия и Украйна: Русия саботира навигацията при спасителни операции

Жалба в Международната морска организация...

Страните призоваха Русия да изпълнява задълженията и обещанията си.

"Призоваваме властите в Абхазия и Южня Осетия да облекчат достъпа до тези региони, включително до религиозните обекти, за хуманитарни служители и правозащитници, както и за други лица", апелират още авторите на изявлението.

На 7 август се навършват 12 години от началото на въоръжената агресия на Русия срещу Грузия.

Канада: Руското ГРУ стои зад кибератаките срещу Грузия

Канада: Руското ГРУ стои зад кибератаките срещу Грузия

Канадското външно министерство осъди враждебните действия…