Пакетът за модернизиране на американската инфраструктура в размер на около 1,2 трилиона долара, предварително съгласуван от президента на САЩ Джо Байдън с група сенатори от двете партии, не премина процедурно гласуване в Сената на САЩ поради съпротивата на републиканците, отбелязва Си Ен Ен.

Въпросът за започване на разисквания по законопроекта беше поставен на гласуване. За да одобрят тази инициатива, най-малко 60 сенатори трябваше да гласуват за нея, но в резултат на това 49 сенатори гласуваха за преминаване към дебати в Сената, където местата между републиканците и демократите бяха разделени поравно, докато останалите 51 гласуваха против.

Републиканците няма да одобрят плана на Байдън от $2 трлн. за инфраструктура

Републиканците няма да одобрят плана на Байдън от $2 трлн. за инфраструктура

Лидерът на малцинството в Сената на САЩ Мич Макконъл заяви, че ще се бори със зъби и нокти

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумер от щата Ню Йорк промени гласа си в последния момент, като също се противопостави на дебата. Както отбелязват американските медии, тази техническа стъпка му е позволила отново да постави въпроса на гласуване за кратко време.

На 24 юни президентът на САЩ Джо Байдън заедно с група сенатори договориха пакет на стойност 1,2 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата на страната.