Президентът на Молдова Мая Санду предупреди, че ще отнеме гражданството на жителите на страната, които се бият на страната на Русия във войната й срещу Украйна, цитира думите й Руската служба на Би Би Си. На първо място, това се отнася за хората с двойно гражданство - молдовско и руско.

Въпреки това, според президента, се разглежда и възможността за отнемане на гражданство на молдовски граждани, които нямат друго гражданство. Президентът очевидно има предвид преди всичко жителите на Приднестровието.

"Има риск от мобилизация на молдовски граждани в източните райони на Молдова. Обмисляме възможността за отнемане на гражданството на граждани, които имат само молдовско гражданство и ще участват във военен конфликт на страната на агресора", каза Санду.

Молдовският премиер: Страната е разтревожена от възможна руска инвазия

Молдовският премиер: Страната е разтревожена от възможна руска инвазия

Тя отбеляза риска от преместване на войната на запад

"Молдова вече не може да разчита само на неутралния си статут и трябва да увеличи отбранителната си военна мощ," каза в понеделник съветникът по сигурността на Мая Санду, Дорин Речан.

Бившата съветска републики, една от най-бедните страни в Европа, отдели малко над 1 милиард леи - или 0,45% от БВП - за разходи за отбрана тази година.

Тя кандидатства за членство в Европейския съюз тази година и остро осъди инвазията на Русия в Украйна, но на територията й има руски войски и мироопазващи сили, базирани в отцепилия се регион на Приднестровието и разчита в голяма степен на руската енергия.

"Молдова вече не може да разчита изключително на външнополитически инструменти, един от които е нейният неутрален статут, за да гарантира нацуионалната си сигурност", каза Речан.

"Молдова трябва да започне работа по увеличаване на своя отбранителен потенциал... Властите трябва да получат съзнателната подкрепа на гражданите, които трябва да разберат, че това е от решаващо значение за оцеляването на държавата", каза той, призовавайки за отпускане на средства за тази задача.

ЕС обмисля военна подкрепа за Молдова

ЕС обмисля военна подкрепа за Молдова

Президентът Мая Санду засега не се опасява от конфликт

Президентът на Молдова Мая Санду по време на среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Киев заяви, че "властите в Молдова правят всичко възможно, за да не позволят на непризнатото Приднестровие да заплашва и Молдова, и Украйна."

Приднестровието е чувствителна тема и за Молдова и за Украйна. Припомняме, че там , както и в Молдова и Украйна има значителни български малцинства.

Проруските сепаратисти в Молдова заявиха на 7 май че Приднестровието е било ударено четири пъти от предполагаеми дронове през нощта близо до украинската граница.

Лавров предупреди Молдова да не заплашва руските войски в Приднестровието

Лавров предупреди Молдова да не заплашва руските войски в Приднестровието

Той припомни за войната в Грузия