Парламентът на Молдова започна законодателни процедури в сряда, за да попречи на членовете на забранената проруска партия "Шор" да участват в местните избори като кандидати на други партии или като независими кандидати, предава Ройтерс.

Конституционният съд обяви опозиционната партия за противоконституционна през юни, но във вторник каза, че нейните членове имат право да се кандидатират на местните избори на 5 ноември, ако не представляват забранената партия.

Партията, оглавявана от бизнесмена в изгнание Илан Шор, води месеци на протести срещу президента Мая Санду и нейното правителство заради нарастващите цени. Санду обвини както Шор, така и Русия, че се опитват да дестабилизират Молдова след нахлуването на Москва в Украйна, което тя яростно критикува.

В ход, насочен срещу членовете на партията "Шор", парламентът на Молдова одобри изменение на Изборния кодекс, за да не допусне "конкретни хора" от местните избори на първо и второ четене.

Поправката, която вече премина през парламента, предвижда органите на реда да представят списък с такива хора на Централната избирателна комисия, която ще състави окончателния списък.

Правителствена комисия за извънредни ситуации, ръководена от премиера Дорин Речан, нареди по-рано в сряда да бъде изготвен такъв списък, "за да се осигурят демократичните процеси в предстоящите избори и да се премахне опасността за държавата".

"Кремъл иска неговият олигарх (Шор) да дойде на власт в Молдова, за да се отърват от всички криминални дела, да танцуват по мелодията на Кремъл и да забият нож в гърба на Украйна. Ние няма да позволим това", каза зам.-председателят на парламента Михай Попсой.

Шор, който живее в Израел, беше осъден задочно на 15 години затвор през април за банков скандал за 1 милиард долара и пране на пари, а Съединените щати и Европейският съюз му наложиха санкции.

Той и Русия отричат да искат да дестабилизират Молдова. Москва, която има около 1500 войници, разположени в отцепническия регион на Молдова Приднестровието, също отхвърли обвиненията на Санду, че се е опитва да я свали от власт, но отношенията между двете страни се влошиха.

Посланикът на Молдова в Москва беше извикан от руското външно министерство във вторник и информиран, че Москва предприема реципрочни мерки след експулсирането на ръководителя на информационната агенция Sputnik Moldova от Молдова на 13 септември.

Двадесет и двама руски дипломати напускат Молдова

Двадесет и двама руски дипломати напускат Молдова

Още един знак, че отношенията между двете страни все повече се влошават