Процедурата по отстраняването на израелския президент Моше Кацав заради обвинения в изнасилване и сексуален тормоз претърпя провал, предаде АФП.

 

При гласуването в комисията по въпросите на Кнесета само седем депутати подкрепиха предложението за импийчмънт. Четирима гласуваха "против", а един се въздържа.

На шестима депутати им бе забранено да гласуват заради отсъствия от предишни заседания на комисията, на които е бил обсъждан този въпрос.

 

През януари комисията по въпросите на Кнесета отстрани Кацав за три месеца от длъжността му по негова молба, след като прокуратурата обяви, че възнамерява да повдигне обвинения срещу него в изнасилване и други престъпления

 

Ако бъде признат за виновен в изнасилване, президентът може да бъде осъден на 16 години лишаване от свобода.

По закон израелският президент не може да бъде съден, докато е на поста си.

Мандатът на Кацав официално изтича през юли тази година.

Обвиненията са следствие от седеммесечно разследване на скандала, разразил се миналата година в резултат на жалби, подадени от общо десет жени, сред които и сътруднички на президентството.

Прокурорът Механем Мазуз заяви също така, че ще даде възможност на президента да представи своите аргументи по делото, преди да му бъдат предявени обвинения.