Московски съд издал заповед за ареста на известния кино продуцент Александър Роднянски и театралния директор Иван Вирипаев за "разпространяване на фалшива информация" за руската армия, предава Асошиейтед прес.

Първите съдебни заседания срещу Роднянски и Вирипаев се проведоха на 27 април, но съдът не докладва за тях до сряда.

Според изявлението на пресслужбата на съда, Роднянски и Вирипаев, които в момента се намират извън Русия, ще бъдат задържани, веднага след като руските власти успеят да ги арестуват или те бъдат екстрадрани от чужбина.

В Беларус задържаха избягалия самотен баща, чиято дъщеря нарисува антивоенна рисунка

В Беларус задържаха избягалия самотен баща, чиято дъщеря нарисува антивоенна рисунка

Тя самата е настанена в приют за сираци

Роднянски е сред най-влиятелните фигури в руското кино през последните десетилетия. Той напусна Русия след началото на пълномащабното нашествие на Украйна през февруари 2022 г. и многократно е говорил открито против войната. През октомври 2022 г. Министерството на правосъдието на Русия обяви Роднянски за "чуждестранен агент".

Популярният драматург, режисьор и актьор Вирипаев живее и работи във Варшава от няколко години и също е изразил своето противопоставяне на руското нашествие на Украйна.

От февруари 2022 г., когато Путин изпрати войски в Украйна, правителството се фокусирало върху непокорството, което не е виждано от времето на Съветския съюз.

Обширната кампания на репресии на Кремъл цели да криминализира критиката към войната. Освен глоби и затвор, обвинените биват уволнени, поставени в черен списък, определени като "чуждестрани агенти" или вече са избягали от Русия.

Осъдиха кондуктор от Волгода за нелегално антивоенно радио

Осъдиха кондуктор от Волгода за нелегално антивоенно радио

Радиостанцията му работила осем години