В последно време Русия наблюдава стремеж към превръщане на Съвета за сигурност на ООН в инструмент за пропаганда.

Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров по време на пресконференция с колегата си от Саудитска Арабия Адел ал Жубер в Москва, цитиран от руски медии.

Идеи на Великобритания и Франция за ограничаване или отмяна на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН в някои случаи не носят сериозна перспектива, изтъкна Лавров.

Що се отнася до идеята за ограничаване или отмяна правото на вето в Съвета за сигурност на ООН, тя не се повдига за първи път. Тя няма сериозна перспектива. Правото на вето е залегнало безусловно в Хартата на ООН и всеки, който е ратифицирал Хартата трябва да спазва това задължение, изтъкна той.

Русия е обезпокоена, по думите му, от опитите за превръщане на Съвета за сигурност на ООН в инструмент за нагнетяване на конфронтация и пропаганда, Москва е твърдо против това.

През 2013 година френският президент Франсоа Оланд излезе с предложение за ограничаване правото на вето. Идеята на Франция не предполага внасяне на официални изменения в Хартата на ООН, а включва задействане на специална процедура.

Москва е против всякакви изменения на реда за използване на вето.

Лавров коментира и други теми.

Той заяви, че Русия и Саудитска Арабия консолидират усилията за борба с общата заплаха, която представлява „Ислямска държава" и терористичните организации, които са непосредствена заплаха за двете държави.

Лавров припомни, че руският президент Владимир Путин излезе с идея за създаване на международна коалиция за борба с ислямистите, подчертавайки, че има раздвижване по въпроса как да се координират международните усилия срещу „Ислямска държава".

Руският външен министър разкри още, че Москва и Рияд са съгласували практически стъпки за подготвяне на оптимални условия за възобновяване на преговорите между Дамаск и цялата сирийска опозиция под егидата на специалния посланик на ООН.

По думите му в близко време Русия не планира провеждане на голяма среща на сирийската опозиция в Москва.

Все още имаме някои разногласия по отношение на сирийската криза, но имаме обща визия за женевските принципи, добави той.

Външният министър на Саудитска Арабия каза от своя страна, че позицията на Рияд по отношение на Сирия не се е променила и че няма място за сирийския президент Башар Асад в бъдещето на страната.

Лавров изтъкна, че Русия продължава да настоява урегулирането в Сирия и бъдещето на страната да бъде определено от самия сирийски народ.

Президентът на Сирия Башар Асад не представлява никаква заплаха за региона в сравнение с терористите от „Ислямска държава", поясни той.

Според него отношенията между Москва и Рияд в последно време значително са се активизирали и се отчита тясно сътрудничество в различни области.

Адел ал Жубер каза, че Саудитска Арабия обсъжда възможността за закупуване на руски комплекси „Искандер".