Руското външно министерство изгони от страната 23 британски дипломати, предаде BBC. Те са обявени за персона нон грата в страната. Москва прекрати дейността на Британския съвет в страната. 

Решението на Москва не променя фактите, че е виновна, обяви Мей и заплаши с нови мерки

Решението на Москва не променя фактите, че е виновна, обяви Мей и заплаши с нови мерки

Русия "скандално наруши международното право"

Мерките на Москва са в отговор на решението на британския премиер Тереза Мей да изгони точно толкова представители на руската мисия във Великобритания.

Руското външно министерство призова отново посланика на Великобритания в страната, Лори Бристов, за среща в събота, съобщиха руски информационни агенции.

Русия привика посланика на Великобритания
Обновена

Русия привика посланика на Великобритания

Лавров заяви, че Русия отхвърля ултиматума на Лондон за Скрипал

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в петък, че Москва вече е взела решение за ответни мерки, за които Великобритания ще бъде информирана в близко бъдеще.

Припомняме, дипломатическият конфликт между двете държави беше предизивикан от отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Те бяха открити в безсъзнание в Солсбъри на 4 март. Версията, по която се работи от страна на британските власти е "нападение с цел убийство". Веществото с което са отровени е нервнопаралитичен газ "новичок". Бившият полковник от руското разузнаване Сергей Скрипал през 2006 г. беше осъден за шпионаж в полза на Великобритания, а през 2010 г. помилван, след което му беше позволено да напусне Русия в замяна на 10 руски агенти, разобличени в САЩ.

От 1971 г. Лондон и Москва общо изгонили 269 дипломати за шпионаж

От 1971 г. Лондон и Москва общо изгонили 269 дипломати за шпионаж

Великобритания е изгонила 178 дипломати за този период, а Русия - 91

Британският премиер Тереза Мей заяви, че вижда Русия виновна за отравянето, а външният министър на Великобритания Борис Джонсън заподозря самия руски президент Владимир Путин като поръчител на нападението.