В случай на предполагаем конфликт с НАТО Русия може за 36 часа да захване прибалтийските страни, а не 60 часа, както се смяташе по-рано, пише Independent, позовавайки се на корпорация RAND, свързана с американската армия, пише РИА Новости.

Както се отбелязва в доклада, в рамките на учение, военните са симулирали нападение на Русия и захващането на трите балтийски държави по "кримския сценарий", след което експертите е трябвало да преоценят собствените си прогнози.

"Резултатите от изследванията са абсолютна катастрофа за НАТО", се казва в документа. Анализаторите са стигнали до извода, че сегашните войски на НАТО, които се намират в Естония, Латвия и Литва, са много малки и не могат "да сдържат" Русия, а само провокират нейната "военна агресия".

Във връзка с това експертите на RAND са предложили три сценария, по които страните на Прибалтика могат да действат в случай на захват. Първо, те могат да проведат контранастъпление, да освободят няколко града, второ - да опитат да въздействат на Москва с помощта на заплахи и накрая - да се предадат в краткосрочна или средносрочна перспектива.

При това, както отбелязват авторите на изследването, първите два варианта могат да се обърнат в ядрен конфликт, а последният - до по-продължителна "Студена война".

През февруари аналитиците на RAND публикуваха доклад, в който се потвърждава, че Русия в случай на нападение може да достигне столиците на прибалтийските страни за 60 часа.

Шефът на руското външно министерство Сергей Лавров заяви, че Москва не планира да нападне когото и да е и в НАТО прекрасно знаят това, но използват повода, за да разместят повече войски към руските граници.