Нито една държава не е защитена от "враждебни набези"от страна на Съединените щати и техните съюзници. За това предупреждава руският външен министър Сергей Лавров в своя статия за списание "Разведчик", съобщава ТАСС.

"Като цяло никой днес не е застрахован от враждебни "набези" на американците и техните съюзници от НАТО", смята той и допълва, че "освен Русия в момента много страни биват заплашвани и изнудвани".

Според руския първи дипломат "ситуацията в и около Украйна е само проява на широкомащабен сблъсък, включващ опити на малка група западни държави, които се стремят към световно господство и обръщане на присъщото възникване на многополюсна архитектура".

Русия очаква от САЩ и ЕС доста да се потрудят, за да спечелят доверието ѝ

Русия очаква от САЩ и ЕС доста да се потрудят, за да спечелят доверието ѝ

Лавров не очаква Западът скоро да се откаже от русофобската си политика

"Те си поставиха стратегическа задача за цялостно възпиране на Китай, като част от т.нар. Индо-тихоокеански стратегии", посочва Лавров. Той разкритикува грубата намеса на Запада във вътрешните работи на суверенни страни, като "братски Беларус", и осъди продължаващата от години икономическа блокада на Куба.

"Действайки в най-лошите колониални традиции, американците и техните поддръжници се опитват да разделят света на "демокрации" и "авторитарни режими", отбеляза руският външен министър.

Той също така разкритикува върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел за неговото "расистко" изказване, че Европа е градина, а останалият свят е джунгла.

САЩ: Ерата след Студената война приключи, ядрените заплахи на Русия застрашават света

САЩ: Ерата след Студената война приключи, ядрените заплахи на Русия застрашават света

Нова стратегията за национална сигурност на САЩ е с фокус Китай, Русия и демокрация