Руското външно министерство е привикало белгийския посланик, за да предостави доказателства, че белгийски самолети са участвали във въздушен удар по сирийско село. Това съобщава "Асошиейтед прес".

Това е поредното действие в спора между Москва и Брюксел за удар във вторник по село Хасаджек в Северна Сирия, близо до границата с Турция. По информация от Русия са убити шестима души, а други четирима са ранени.

Припомняме, че Белгия отрече да е отговорна за ударите.

Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков настоя, че трябва да бъде предоставено "богато" доказателство за белгийското участие в ударите. Той описа твърденията на Белгия като безсмислени и обвини водената от САЩ коалиция, че избягва отговорността за удара.

Спорът се зароди, след като САЩ и съюзниците им критикуваха руските въздушни удари в подкрепа на офанзивата на сирийската армия в Алепо.

Междувременно стана ясно, че хуманитарната пауза в Алепо е удължена с един ден и ще бъде в сила от 8.00 до 19.00 часа в събота. Решението обяви пред журналисти ръководителят на дирекцията по основните операции в Генералния щаб на Русия Сергей Рудской.

"По инструкции на руския президент, хуманитарната пауза в района на Алепо ще бъде удължена с 24 часа", допълни той.

Военното министерство на Русия се надява заинтересованите страни да повлияят на въоръжените мъже и да могат да спасят цивилните в източната част на Алепо, които "действително са държани като заложници от терористи", подчертава Рудской.