Русия обвини Япония в "цинични, безскрупулни спекулации" заради коментара на Токио относно ядрената заплаха, която представлява Москва, съобщава "Ройтерс".

Кремъл се закани да отговори на последния кръг от санкции на Япония, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Вчера главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно заяви, че Япония ще наложи допълнителни санкции на Русия, след като на срещата на върха на Г-7 миналата седмица, домакин на която беше Токио, беше постигнато съгласие за засилване на наказателните мерки за нахлуването на руските сили в Украйна.

Освен това Мацуно осъди плана на Русия за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус и предупреди, че това допълнително ще обтегне ситуацията. Той бе категоричен, че Япония никога няма да приеме "ядрената заплаха на Русия, камо ли нейнотоприлагане на практика".

Русия размаха пръст на САЩ да не й чете лекции за разполагането на ядрени оръжия

Русия размаха пръст на САЩ да не й чете лекции за разполагането на ядрени оръжия

Страната разположи стратегически ядрени оръжия в Беларус

На свой ред руското външно министерство заяви, че извършва оценка на санкциите на Япония върху националната сигурност и икономиката на страната и подчерта, че няма да остави "нелегитимните действия" на Токио без отговор.

Ведомството се противопостави и на твърдението на Мацуно, че Русия прилага "ядрен шантаж".

"Желанието да се припише на Русия неочевидното намерение да използва ядрено оръжие във връзка със събитията в Украйна, не е нищо повече от цинична, безскрупулна спекулация", изтъкнаха от руското МВнР.

По-рано днес Русия отхвърли критиките на президента на САЩ Джо Байдън относно плана на Москва да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, като припомни, че от десетилетия Вашингтон е разполагал такъв тип оръжия в Европа.

Министерството на външните работи призова Япония да прояви подобна "загриженост" към разполагането на оръжия в Европа и от страна на американските сили.

Лукашенко: Русия започна да прехвърля ядрени оръжия в Беларус

Лукашенко: Русия започна да прехвърля ядрени оръжия в Беларус

Уверява, че всичко ще бъде наред със сигурността на ядрените оръжия