Русия твърди, че силите ѝ са превзели село в оспорвана зона в Източна Украйна, а Киев заяви, че руските войски понасят тежки загуби при ожесточените си атаки, съобщава "Ройтерс".

Руските въоръжени сили се съсредоточиха върху Донецка област в източната част на Украйна, след като в началото на 21-месечния конфликт не успяха да настъпят към Киев. Напредъкът им обаче се случва бавно.

Украйна отвоюва големи части от територията си преди година, но с новата си контраофанзива, започнала през юни, постигна си върна само още малко територии на изток и юг.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са превзели Хромово - село на западните подстъпи към град Бахмут, превзет през май от руските части след месеци на тежки боеве. Селото, известно на руснаците като Артьомовск, беше с население от около 1000 души преди войната.

В официалната украинска сводка за проведените сражения от сряда не се споменава селото, което се намира в район, който украинските сили се опитват да осигурят от седмици.

Десет души ранени, пет в неизвестност след руски ракетни удари по Източна Украйна
Обновена

Десет души ранени, пет в неизвестност след руски ракетни удари по Източна Украйна

Засегнати са жилищен блок, девет частни къщи, полицейски участък, автомобили и гаражи

Неофициални източници и блогъри признаха, че част от селото се държи от руските сили, но отхвърлиха твърдението, че то е изцяло под руски контрол.

От средата на октомври руските сили са съсредоточили усилията си и върху превземането на също толкова опустошения град Авдеевка, смятан за вход към контролирания от Русия областен център Донецк, на 20 км на изток.

Говорителят на украинските сили на южния фронт Олександър Щупун заяви, че обстрелът на руската фронтова линия и въздушните удари са се удвоили след края на дъждовете, продължили няколко дни.

Той посочи, че руските войски изпращат вълни от до 20 бронирани превозни средства наведнъж в опит да напреднат по украинските линии.

"Силите за отбрана на Украйна при отблъскване на руските атаки унищожават значително количество бронирана военна техника", отчете говорителят.

Британското разузнаване: Русия разполага нова десантна част в Украйна

Британското разузнаване: Русия разполага нова десантна част в Украйна

Лондон не очаква тя да бъде адекватно подготвена за сложността на задачите

Щупун отбеляза и че руските сили се опитват да настъпят на юг в Запорожка област - близо до два града, върху които украинските сили са се съсредоточили в контранастъплението си - Роботине, държан от Украйна, и Вербове, под руски контрол.

Украинският военен анализатор Сергей Згурец твърди, че броят на бойните сблъсъци на фронтовата линия е на най-високото си ниво от месец насам.

"Можем да предположим, че след края на основната фаза на украинските настъпателни действия край Запорожие руснаците се опитват да изземат инициативата", отбелязва той.

"Окупационните войски, въпреки колосалните си загуби, се опитват да окажат натиск върху нашата отбрана в различни сектори", допълни анализаторът.

Той отбеляза по-специално нов руски опит за настъпване към град Купянск, превзет от руските сили в първите дни на войната, но отвоюван преди година от украинската армия. По негови думи в момента руските сили са на девет километра от града.

Украйна: Водят се интензивни боеве край Авдеевка, но и в други участъци на фронта

Украйна: Водят се интензивни боеве край Авдеевка, но и в други участъци на фронта

Сражения има край Бахмут, Лиман и Маринка