Призивите на САЩ за налагане на санкции срещу Русия, включително персонално срещу руския президент Владимир Путин, са политически деструктивни. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Спутник".

"Това не е болезнено, а политически деструктивно", подчерта той по повод изявлението на американския президент Джо Байдън, че би обмислил лични санкции срещу Владимир Путин, в случай че Русия нападне Украйна.

Той допълни, че замразяването на активите, предвидено в рамките на евентуалния пакет санкции, няма да засегне висшестоящите в Русия, тъй като съгласно руското законодателство на тях им е забранено да разполагат с активи в чужбина.

Песков посочи, че самият Путин съхранява личните си средства в банка в Русия, която вече е санкционирана от Запада.

И Великобритания обмисля персонални санкции срещу Путин

И Великобритания обмисля персонални санкции срещу Путин

В случай че Русия нападне Украйна

Припомняме, след предупреждението на САЩ стана ясно, че Обединеното кралство също не изключва налагане на персонални санкции на руския президент Владимир Путин, ако Русия се опита да нахлуе в Украйна.

В началото на тази седмица върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, съобщи и че за момента ЕС няма да предприема нови санкции срещу Русия. Той поясни, че "процесът на вземане на решение за санкции е сложен" и че е необходимо съвместно съгласие на всички държави членки и съюзници на ЕС, преди да бъдат приложени каквито и да било нови мерки.

САЩ също отхвърлиха призивите за незабавно налагане на икономически санкции срещу Русия, тъй като считат, че това ще подкопае способността на Запада да възпре евентуална руска агресия срещу Украйна.

Байдън: Може да има персонални санкции срещу Путин при инвазия в Украйна

Байдън: Може да има персонални санкции срещу Путин при инвазия в Украйна

Той отново посочи, че евентуална атака ще има огромни последици

Обединеното кралство заплаши Русия със санкции, след като Великобритания обвини Кремъл, че се опитва да постави проруски лидер в Украйна.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви, че подкрепя налагането на санкции незабавно.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.