Нарастването на напрежението между Москва и Прага може да стане причина руската компания "Росатом" да не бъде допусната до търга за изграждане на нов енергоблок в АЕЦ "Дуковани", съобщи агенция Reuters.

Търгът е за най-малко 6 милиарда долара.

Припомняме, по-рано Чехия обяви, че екстрадира 18 руски дипломати, тъй като спецслужбите на страната са установили, че офицери от руското Главно разузнавателно управление са организирали взрива в чешки оръжеен склад през 2014 г., при който загинаха двама души.

Чешкият вицепремиер и министър на промишлеността Карел Хавличек заяви пред Reuters, че такива събития трябва да имат последствия.

"Тези събития, разбира се, могат да повлияят на "Дуковани". Това са много сериозни новини. Всякакви такива действия, ако бъдат потвърдени, определено трябва да имат последствия." - коментира той.

По-рано Хавличек се застъпваше за максимално широко участие в търга, включително на руския бизнес, с цел да се увеличи конкуренцията.

Правителството на Чехия, което притежава 70% от акциите на енергийната компания ČEZ, през юли 2020 г. одобри плановете за предоставяне на безлихвен кредит за изграждането на енергоблока. "Росатом" беше включен сред претендентите. В търга участват също американско-канадската компания Westinghouse, френската EdF и южнокорейската KHNP.

По-рано премиерът Андрей Бабиш заяви, че чешките спецслужби са му предоставили еднозначни доказателства, свързващи офицери от военното разузнаване ГРУ и взрива в оръжейния склад.

Чехия гони 18 руски дипломати заради взривен от ГРУ склад за боеприпаси

Чехия гони 18 руски дипломати заради взривен от ГРУ склад за боеприпаси

Заподозрени са Анатолий Чепига и Александър Мишкин…