Германският канцлер Ангела Меркел повтори възражението си да се въоръжава украинската армия по време на посещение в Отава, съобщават световни агенции.

Няколко часа по-рано след среща с американския президент Барак Обама тя призова за дипломатическо разрешаване на конфликта.

Надявам се, че ще успеем да разрешим този конфликт с дипломатически средства, изтъкна канцлерът на пресконференция с премиера на Канада Стивън Харпър.

„Вярвам, че конфликтът не може да бъде разрешен военно", поясни тя.

Визитата на Меркел в Канада и САЩ бе предшествана от неочаквана дипломатическа совалка за разрешаване на украинския конфликт миналата седмица, при която канцлерът с френския президент Франсоа Оланд посетиха Киев и Москва. Разговорите се очаква да продължат в сряда в беларуската столица Минск.

„Ще видим през следващите дни дали ще има прогрес. Сега трябва да положим усилия да отговорим на въпроса: Можем ли да намерим дипломатическо решение? Благодарна съм, че президентът на САЩ и премиерът на Канада ни подкрепят в това усилие", изтъкна канцлерът.

Харпър от своя страна каза, че би искал да види руския президент да демонстрира същата нагласа за дипломатическо разрешаване на кризата в Украйна. Подкрепяйки инициативата на Франция и Германия за намиране на мирен път, той поясни, че „за съжаление към този момент господин Путин отхвърля дипломатическите средства. Изглежда, че прокарва своя дневен ред чрез военен сблъсък", поясни той.

На последната среща на Г20 в Австралия през ноември 2014 година Харпър влезе на главната страница на вестниците, след като директно се обърна към Путин с думите: „Трябва да се изтеглите от Украйна".