Умереният социалист Мустафа Акънджъ спечели проведените вчера президетски избори в Севернокипърската турска република (призната до момента единствено от Турция), предадоха световните информационни агенции. Той спечели 60,38% от гласовете срещу 39,62% за настоящия държавен глава Дервиш Ероглу.

Победата на Акънджъ е разглеждана като шанс за успех на преговорите за обединение на Кипър, което бе невъзможно при управението на консервативния досегашен президент.

Последният кръг на преговорите бе прекратен през октомври миналата година. Кипърският президент прекрати преговорите за обединението на етнически разделения остров (между кипърски гърци и турци - б.р.) в отговор на плановете на Турция за търсене на нефт и газ във водите, където кипърското правителство вече е лицензирало компании да извършват сондажи

67-годишният Акънджъ, бивш кмет на Никозия, е ветеран на политическата сцена. Очаква се преговорите да бъдат подновени през следващия месец и според наблюдатели, изборите, проведени вчера, са били именно за решаване на проблема. Според тях Акънджъ е фигурата, която е достатъчно склона на компромиси, за да преговаря.

Кипърският президент Никос Анастасиадис поздрави победителя и подчерта, че той е политик, склонен към преговори.