Кметът на Лондон Садик Хан се обяви срещу забраната на ислямските бански костюми, известни като буркини, във Франция, отправяйки се междувременно за Париж за разговори с кмета на френската столица, съобщава „Франс прес”.

Хан, първият мюсюлмански кмет на голяма западна столица, се изказа, след като около 30 френски града забраниха буркините, предизвиквайки ожесточени спорове за правата на жените и секуларизма (светския начин на живот).

Не смятам, че някой трябва да казва на жените, какво могат и какво не могат да носят. Точка. Толкова е просто”, отсече Хан пред в. „Ивнинг стандарт” и допълни: „Не смятам, че това е правилно. Не казвам, че ние сме съвършени все още, но една от радостите на Лондон е това, че ние не просто толерираме различието, ние го уважаваме, ние го прегръщаме, ние го честваме.”

Върховният административен съд във Франция разглежда днес жалба срещу забраната на буркини в един от френските градове, Вилньов-Лубе, който се намира близо до Ница в южната част на Франция.

Хан ще проведе разговори с кмета на Париж Ан Идалго, които ще обхванат теми от въздействието от Brexit до търговските отношения и ситуацията със сигурността.  

„Аз съм тук в Париж, за да стане ясно, че Лондон е отворен – отворен към света, отворени за търговия, отворен за нови бизнес начинания и сътрудничества, отворен към нови идеи, нови таланти и хора”, подчерта лондонският кмет в навечерието на посещението.