Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси трябва да посети Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ) в Енергодар в сряда, 29 март. Това съобщи Ренат Карчаа, съветник на ръководителя на концерна "Росенергоатом", цитиран от "Интерфакс".

По думите му, делегацията е от 18 души.

В същия ден трябва да се проведе и ротация на инспекторите на организацията.

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Гроси ще посети ЗАЕЦ следващата седмица, за да оцени ситуацията в областта на ядрената безопасност. Друга цел на пътуването ще бъде да се гарантира, че редовната ротация на персонала на агенцията в обекта се поддържа и подобрява.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, има шест енергоблока ВВЕР-1000. По последни данни две от тях работят, но в режим на топъл стоп - само за топлоснабдяване. Станцията не произвежда електроенергия от 11 септември 2022 г.

Шефът на МААЕ отива в Запорожката АЕЦ следващата седмица

Шефът на МААЕ отива в Запорожката АЕЦ следващата седмица

Целта му е да оцени ядрената безопасност и сигурност в съоръжението

На 1 септември 2022 г. мисията на МААЕ посети за първи път АЕЦ. След това на гарата остават няколко специалисти на агенцията, които периодично се сменят. Последната ротация се състоя на 2 март след три неуспешни опита.

Това ще бъде вторият път, когато генералният директор Гроси пресича фронтовата линия, за да достигне до най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

дни по-рано Гроси изрази загриженост, че последният резервен електропровод в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), повреден преди три седмици, остава в ремонт.

По думите му, това отново подчертава нестабилността на ядрената безопасност и сигурност в най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Според Гроси за три седмици АЕЦ е получавала външно електричество само от един останал основен външен електропровод 750 kV.

Безопасността на Запорожката АЕЦ все още тревожи МААЕ

Безопасността на Запорожката АЕЦ все още тревожи МААЕ

Последният резервен електропровод. повреден преди три седмици, остава в ремонт