Украинският институт за националната памет поиска от кмета на Киев Виталий Кличко да бъдат демонтирани над 100 паметника от съветския период.

През май, припомня „Новости", в Украйна влезе в сила приетият от Върховната Рада закон за осъждане на комунистическия и нацисткия режими, в който се акцентира върху забраната на съветската пропаганда. Законът забранява и публичното използване на символите на комунистическия режим.

По заповед на киевския кмет до 21 ноември трябва да бъдат събрани комунистическите символи от улиците и обектите на столицата.

Списъкът на паметниците в Киев, подлежащи на демонтаж е от три листа, а този на паметните знаци - 11. Списъците съдържат не само названието и местоположението, но и обосновка - защо едно или друго лице попада по ударите на въпросния закон.

Сред паметниците за демонтиране са 12 скулптури на Ленин, паметници на жена му Надежда Крупская, на съветския писател, автор на „Как се каляваше стоманата" Николай Островски, както и на редица съветски висши военни командири.