Повече от 2000 нелегални мигранти са пристигнали в Италия през последните 24 часа, съобщи агенция ANSA.

Множество бедстващи лодки, натоварени с мигранти предимно от страни в региона на Сахел в Западна Африка, включително Кот д'Ивоар, Камерун, Гамбия, Гвинея, Мали и Нигер, бяха спасени от италианската брегова охрана, финансовата полиция и хуманитарния спасителен кораб Луиз Мишел.

​​​​​​Лодки, идващи от Тунис или Либия, и горещата точка за приемане на най-южния италиански остров Лампедуза вече са претоварени.

Агенцията допълва, че се очаква мигрантският поток да продължи.

Италия спаси близо 750 мигранти край бреговете си

Италия спаси близо 750 мигранти край бреговете си

При две отделни операции на бреговата охрана

Припомняме, че дни по-рано стана ясно, че италианската брегова охрана е спасила около 750 мигранти при две отделни операции край южното крайбрежие на страната. Това се случи часове, след като най-малко петима души загинаха, а 33 изчезнаха в морето при опит да влязат в Италия от Тунис.

Спасителните акции на мигранти в морето край Италия се оказаха в центъра на вниманието след корабокрушението на 26 февруари край бреговете на Калабрия, при което най-малко 88 души загинаха, а над 10 все още са в неизвестност.

Лодката е била забелязана преди да потъне, но полицейските кораби не са успели да я достигнат поради лошото време. Благотворителни организации и опозиционни политици питат защо вместо това не са били използвани корабите на бреговата охрана, които са по-добре оборудвани за открито море.

Италия хвърли вината за мигрантската криза върху ЧВК "Вагнер"

Италия хвърли вината за мигрантската криза върху ЧВК "Вагнер"

Според министъра на отбраната Гуидо Крозето това е част от ясна стратегия за хибридна война