Ново социологическо проучване, при което са анкетирани 2000 души, показва, че 42% от британците са се обявили за напускането на Европейския съюз, докато само една трета от запитаните желаят Великобритания да остане в Общността, съобщава ITV.

„Към момента има доста повече хора, които са склонни да излезем от ЕС или са критично настроени към Европейския съюз", заявява директорът на социологическата агенция в коментар на проучването, като отбелязва, че ако въпросът бъде повдигнат на референдум, резултатите от днешна гледна точка изглеждат много несигурни, тъй като един на всеки четирима се колебаят относно това как биха гласували.

През януари 2013 г. британският премиер Дейвид Камерън обеща да бъде проведен референдум през 2017 г. за членството на Великобритания в Европейския съюз, ако управляващата Консервативна партия спечели абсолютно мнозинство на следващите парламентарни избори, които са насрочени за май 2015 г.

В края на ноември Камерън посочи, че Обединеното кралство трябва да остане част от Европейския съюз, но подчерта, че Лондон ще настоява за сериозни реформи в ЕС, включително за въвеждането на имиграционни квоти за граждани от други страни членки на ЕС.