Европейският съюз (ЕС) не трябва да забравя, че Турция винаги има алтернативи. Това обяви премиерът Бинали Йълдъръм, коментирайки продължителните и неуспешни усилия на Анкара да се присъедини към блока.

"Турция е работила повече от половин век за нейното членство в ЕС и е направила повече от това, което трябва. Сега решението е на ЕС", заяви Йълдъръм, цитиран от "Ройтерс", на пресконференция на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието в провинция Афион.

"Турция винаги има алтернативи, не позволявайте ЕС да забравя това", допълни той.

По време на пресконференцията Бинали Йълдъръм критикува ръководството на Ирак, заявявайки, че е било провокативно в последните си коментари. Той допълни, че Анкара ще продължи да има присъствие в Ирак.

Турция е в спор с централното управление в Ирак заради присъствието на турски войски в лагера "Башика" край Мосул, където тренират стотици войници.

"В последните дни имаше предупреждения от Ирак. Ние няма да слушаме това. Никой не може да ни казва да не се тревожим за региона", подчерта Йълдъръм.

Ръководството на Ирак беше провокативно. Турция не се огъва пред ничии заплахи. Турция ще продължи присъствието си там, категоричен е премиерът Бинали Йълдъръм.

"Ройтерс" уточнява, че не е станало ясно точно кои коментари има предвид Йълдъръм.

Той също допълни, че подкрепяните от Турция бунтовници са прочистили 1270 кв. км в Северна Сирия от силите на терористите като част от продължаващата операция в региона за изгонване на "Ислямска държава" и Сирийските кюрдски сили от района близо до южната си граница.