Напрежение и сблъсъци избухнаха пред Киевско-Печорската лавра, след като Украинската православна църква, обвинена от правителството за връзки с Русия, се противопостави на заповедта за изгонване, предава Ройтерс.

Напрежението около присъствието на Украинската православна църква (УПЦ) в 980-годишния манастир нарасна след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година.

Часове след изтичането на крайния срок за напускане на манастира в 24:00 часа в сряда, членовете на УПЦ отказаха достъп на представител на правителството, който дойде да инспектира сградите в обширния комплекс на манастира със златни куполи, който е една от най-знаковите забележителности на Киев.

Духовници отказват да напуснат Почаевската лавра в Киев

Духовници отказват да напуснат Почаевската лавра в Киев

Украински духовници са обвинени в таен сговор с Московската патриаршия и нейната подкрепа за война

Малко след това кореспондентите на Ройтерс видяха представители на УПЦ да се опитват да попречат на журналисти да заснемат висш духовник на УПЦ, докато той влиза в територията на манастира.

Репортер на Ройтерс е бил ударен и блъскан от неидентифициран мъж, а друг репортер е бил отблъснат от духовник, докато се опитваше да го приближи. Никой не е пострадал.

Зеленски: Изселването на "московската" църква от Киево-Печорската лавра е укрепване на духовната независимост на Украйна

Зеленски: Изселването на "московската" църква от Киево-Печорската лавра е укрепване на духовната независимост на Украйна

И аз виждам одобрението на украинците, посочи президентът

До края на деня Комисията за инвентаризация на имуществото на обектите на Киево-Печерската лавра не беше допусната да започне работа и трябваше да напусне територията на манастирския комплекс. Енориашите на Украинската православна църква, която стопанисва Лаврата под наем, обградиха членовете на комисията в пръстен и не ги пуснаха в една от сградите, където трябваше да се проведе инвентаризацията.

Комисията планира да се върне в Лаврата в петък в 10 сутринта киевско време (съвпада с московското време).

"От една страна, очевидно е, че държавната стратегия за изгонване на УПЦ от Лаврата се превръща в фиаско, коментират кореспондентите на Би Би Си Виталий Червоненко и Святослав Хоменко от мястото на събитието. 

"Владимир Зеленски може да се хвали колкото си иска със следващите "стъпки към укрепване на духовната независимост на държавата и защита на обществото от циничните московски манипулации на религията". На думи представителите на държавата могат да повтарят колкото си искат, че "29 март е последният ден от престоя на "Московската църква" в украинската Лавра", казват двамата журналисти.

"Но резултатът е очевиден. Въпреки факта, че обитателите на лаврата са изнесли част от имуществото от нея, нито нейният печално известен викарий митрополит Павел, нито монасите напуснаха стените на манастира.

Аргументът е прост: няма съдебно решение за изгонване, което означава, че няма да се стигне до никъде. Освен това УПЦ се обърна към съда със собствен иск: че държавата няма право да я изгони от лаврата. Първото заседание по делото е насрочено за 26 април.

Държавата, изглежда, не беше готова за подобно развитие на събитията. Създава се впечатлението, че властите са разчитали да вземат църквата "с лекота" и всъщност не са мислили какво да правят, ако това не се случи," коментират двамата кореспонденти на Би Би Си.

Според тях изглежда конфликтът около Лаврата се превръща в съдебен спор, който може да се проточи с месеци. Едва ли на това е разчитала държавата, започвайки тази история, смятат те.

"От друга страна, днес държавната комисия, която трябваше да провери състоянието му, физически не беше допусната на територията на храма "Св. Агапит" в Лаврата, обект, който официално е държавна собственост. Всъщност комисията просто беше прогонена под крясъците и ругатните на екзалтираните енориаши.

Разбира се, представители на Министерството на културата и Киево-Печерския резерват, които са членове на комисията, няма да отблъснат тълпата от вярващи и да разбият вратите на храмовете, които трябва да проверят. Полицията най-вероятно също няма да се намеси в ситуацията: кадри от битки по време на "освобождаването" от УПЦ на последния храм на тази църква в Ивано-Франковск се разпространиха по целия свят и сега, според Би Би Си, украинските власти получават недвусмислени сигнали от западните партньори, че насилието в стените на лаврата е силно желателно да бъде избегнато," звършва коментарът на двамата кореспонденти на Би Би Си.

Патриарх Кирил: Чрез Украинската православна църква Киев подклажда омразата към Русия

Патриарх Кирил: Чрез Украинската православна църква Киев подклажда омразата към Русия

Помирението в бъдеще било невъзможно без УПЦ

УПЦ е втората по големина църква в Украйна, въпреки че повечето украински православни вярващи принадлежат към друга църква - Православната църква на Украйна, създадена преди четири години чрез обединяване на клонове, независими от властта на Москва.

Правителството твърди, че УПЦ е нарушила договорите за наем и е построила незаконно сгради в Киево-Печерската лавра. УПЦ обаче отрича това и казва, че правителството не е представило никакви документи, предоставящи доказателство.

В по-широк план Киев обвинява УПЦ, че поддържа връзки с Руската православна църква, която подкрепи нахлуването на Москва в Украйна. УПЦ казва, че е прекъснала всички връзки с Руската църква през май 2022 г.

УПЦ от своя страна заяви, че е обжалвала в съда решението на правителството, което определя като незаконно изгонване, и че няма планове да напусне, докато няма съдебно решение по случая.

Папата се произнесе за Печорската лавра - иска уважение към храмовете в Украйна

Папата се произнесе за Печорската лавра - иска уважение към храмовете в Украйна

Москва обвини Киев, че държи Украинската православна църква като заложник