Турското външно министерство привика посланика на Дания заради разрешението на властите за протест в Копенхаген, насрочен за днес, съобщиха източници от министерството, цитирани от Ройтерс.

Източник от министерството каза, че Анкара остро осъжда "провокативния акт, който представлява престъпление от омраза", което включва "нападение" срещу свещената книга на мюсюлманите -Корана. Министерството поиска отмяна на разрешението за демонстрацията, казаха източниците.

Припомняме, че на 21 януари крайнодесният политик с шведско и датско гражданство Расмус Палудан, лидер на партия "Твърд курс", проведе демонстративна акция пред турското посолство в шведската столица, като публично изгори Корана. Палудан тогава критикува както НАТО, така и Турция и президента Реджеп Тайип Ердоган, а също така размаха карикатура на пророка Мохамед.

Партията "Твърд курс" е основана от Палудан през 2017 г. и това не е първото му антиислямско действие. Той няколко пъти изгаря публично Корана, наричайки това "почит към свободата на словото". Партията му настоява за забрана на исляма и депортиране на всички "незападни хора, получили убежище"

В Нидерландия разкъсаха Корана, Турция привика посланика ѝ

В Нидерландия разкъсаха Корана, Турция привика посланика ѝ

Анкара остро осъди протеста срещу исляма