Китай официално девалвира валутата си за трети пореден ден, съобщава Money.bg.

Препоръчителният курс на юана, обявен от Централната банка, бе намален с 1,1% спрямо долара, което е по-малък марж от шоковите понижения по-рано тази седмица, съобщи BBC. Китайската народна банка определи днес референтен курс от 6,401 юана за един щатски долар.

Същевременно от централната банка на страната заявиха, че операциите по коригиране на обменния курс на юана като цяло са завършени. Става дума за съкращаване на разликата между централния паритетен курс на китайската валута и неговия фактически търговски курс, е заявил официален представител на банката, съобщи агенция Синхуа.

Припомняме, във вторник банката намали референтния курс с 1,9 на сто - до 6,2298 юана за долар, най-голямата официална девалвация от 20 години насам. Неочаквано в сряда националната валута отново бе обезценена с 1,62 на сто - до 6,3306 юана за долар.

Най-новите икономически данни показват спад от 8% в китайския износ на фона на притесненията, че втората най-голяма икономика в света се отправя към продължително забавяне.

По-слабият юан ще направи продуктите по-евтини в чужбина, което означава, че китайските компании ще са по-конкурентни на международните пазари.

Но експерти посочват, че девалвацията на юана е преди всичко стъпка към неговото свободно движение на пазара. Според тях мерките на властите в Пекин са насочени не само към стимулирането на експорта, а са част от „голямата политика" за мястото и ролята на китайската валута на международния пазар, пише вестник Саут Чайна морнинг пост, цитиран от ТАСС.