Депутати от партията на германския канцлер Ангела Меркел реагираха гневно на коментар на парламентарния лидер на Християндемократическия съюз Фолкер Каудер, съобщава ДПА.

Каудер, който е приближен на канцлера, заяви в неделя пред вестник „Билд", че тези, които гласуват срещу новото споразумение с Гърция за дълга, трябва да напуснат ключовите парламентарни постове и да бъдат наказани.

„Тези, които гласуват с „Не", не могат да останат членове на парламентарни комисии, в които е важно да се поддържа мнозинство, такива като комисиите по бюджет и европейски въпроси", изтъкна Каудер пред вестника.

Но някои депутати отвърнаха на коментара на Каудер. Александър Функ заяви пред „Билд", че изявленията на Каудер „го дисквалифицират" от поста му парламентарен лидер.

Според Функ изказването е „шокиращо и позорно нещо за някой, който представлява парламентарна демокрация".

Коалиционният партньор в лицето на социалдемократите, които са обединени по отношение на позицията да се отпуснат средства на Гърция, се наслаждават на раздорите сред консерваторите.

Казва се малко за свободата на съвестта сред депутатите, но много относно колкото те са разединени по отношение на европейската политика, каза социалдемократът Ралф Щегнер.

Скандалът в консервативната партия на Меркел подчертава опозицията на мнозина депутати Берлин да хвърли нови пари на Атина.

Германският всекидневник Süddeutsche Zeitung пише, че Каудер греши като задължава депутатите да следват ръководството на партията.

Бизнес всекидневникът Handelsblatt пък интервюира конституционния експерт Кристоф Дегенхарт, който отбелязва, че е легитимно Каудер да се опитва да наложи дисциплина, но отива твърде далеч с опитите си да наложи наказания.