Началникът на външното разузнаване на Русия заяви, че Западът е посял семената на собственото си унищожение, като се е отвърнал от това, което той нарече основните си традиции и го прати "да върви по дяволите" и да спре да се намесва в глобалните дела, цитира думите му Ройтерс.

В изказване на форум по сигурността край Москва, на който присъстваха чуждестранни служители по сигурността, Сергей Наришкин, ръководител на руската Служба за външно разузнаване (СВР), направи някои от най-антизападните си коментари досега, подчертавайки дълбочината на враждата, която Москва таи към Запада заради подкрепата му за Украйна.

"Англосаксонците може да бъдат посъветвани да се занимават със собствените си вътрешни граждански конфликти. Още по-добре, да отидат при техния познат, дявола", каза Наришкин, който като други руски официални лица нарече Великобритания, Съединените щати и други английски говорещи страни на Запад - "англосаксонци".

"Уместно е да си припомним библейската истина: краят им ще бъде според делата им. А това означава, че краят им ще бъде тъжен", каза той, като добави, че Западът е разкъсван от сериозни вътрешни и външни проблеми.

Наришкин плаши със съществуването на човечеството: Западът не осъзнава опасността от недоверието

Наришкин плаши със съществуването на човечеството: Западът не осъзнава опасността от недоверието

Оценките на разузнаването на САЩ за света не отразявали реалността

Наришкин, който казва, че това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна, има за цел да защити Москва от непрекъснато разширяващия се блок на НАТО, обвини Вашингтон и Лондон, че осуетяват усилията за уреждане на конфликта и че си затварят очите за увеличаващия се "тероризъм и насилие", върху цивилни жители на Украйна.

Повтаряйки предпочитания възглед на Кремъл за геополитическия пейзаж, Наришкин обвини Запада, че се опитва да се противопостави на историческия преход към многополюсен свят.

Той също така обвини "евроатлантическия елит", че отказва доброволно да предаде лидерството си, като прави всичко възможно, за да спре издигането на алтернативни центрове на сила.

Той изрази задоволство, че повечето страни в Азия, Африка и Латинска Америка не са наложили санкции на Русия заради действията й в Украйна, въпреки "колосалния натиск да направят това от страна на Вашингтон".

Прогнозирайки предстоящи турбулентни времена в глобалните дела, той каза, че Русия и други незападни страни са в по-добра позиция да издържат на процесите, които могат да решат съдбата на нациите.

"Турбулентните периоди (в световната история) са по същество тест за степента, до която нациите и народите са запазили истинските си основи", каза Наришкин, който подобно на други руски официални лица критикува социалните промени на Запад, като тези около идентичността, като нещо опасно и грешно.

"Нашите страни, за разлика от Запада, са запазили значителен запас от сила и стратегическа дълбочина в това отношение", каза той.

"Имам предвид връзка с духовното измерение на съществуването, традиции, които в САЩ и Европа отдавна са отстъпили място на позитивизма, култа към материалния успех и откровения сатанизъм", каза Наришкин.

Путин обвини Запада за енергийната и продоволствената кризи в света

Путин обвини Запада за енергийната и продоволствената кризи в света

Той вижда края на сегашния световен модел