НАТО официално ще назначи нидерландския премиер в оставка Марк Рюте за следващ ръководител на алианса в сряда, съобщава АФП. 

Припомняме, че по-рано посланици от всичките 32 страни членки дадоха зелена светлина за назначението му. Във вторник нидерландската телевизия NOS обяви, че всички пречки пред кандидатурата на Марк Рюте за шеф на НАТО са отпаднали и избирането му е само формалност.

Единственият му съперник бе румънският президент Клаус Йоханис, но той вече оттегли кандидатурата си.

Рюте ще поеме поста от настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг, когато мандатът му изтече на 1 октомври.

NOS: Марк Рюте е новият генерален секретар на НАТО

NOS: Марк Рюте е новият генерален секретар на НАТО

Според източници на медията, като все още няма официален кооментар

Опитният холандски лидер, който скоро ще напусне поста си в Нидерландия след почти 14 години начело, ще поеме юздите в ключов момент.

Следващият шеф на НАТО ще трябва да се бори с продължаващите последици от войната в Украйна и потенциалното завръщане на президентския пост на Доналд Тръмп след изборите през ноември.

Украйна иска да види "силно" решение, взето на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващия месец. Това заяви Игор Жовква, съветникът по външната политика на президента Володимир Зеленски.

Киев се опитва да постигне стратегическата си цел да се присъедини към Алианса.

Жовква направи изказването си, преди да замине за среща на Европейския съюз в Люксембург, която официално ще постави началото на преговори за присъединяване на Украйна. Той посочи, че Киев иска срещата на върха на НАТО да завърши с конкретни резултати.

ISW: Путин събира бъдеща коалиция срещу НАТО

ISW: Путин събира бъдеща коалиция срещу НАТО

Кампанията върви на няколко равнища - с ядрени заплахи, със засилване на сътрудничеството с Азия и чрез образованието

Двама ключови съветници на Доналд Тръмп му представиха план за прекратяване на войната на Русия в Украйна.

Той може да бъде приложен, ако Тръмп спечели президентските избори в САЩ.

Съгласно плана Украйна ще получи още оръжия от САЩ само ако започне мирни преговори.

Предвижда се Москва да бъде склонена да седне на масата за преговори с обещанието членство на Украйна в НАТО да бъде отложено за продължителен период.

Русия отворена за мирния план на Тръмп, но с условие

Русия отворена за мирния план на Тръмп, но с условие

Той трябва да отразява реалността на място

Всеки мирен план за Украйна, предложен от евентуална бъдеща американска администрация на Доналд Тръмп, ще трябва да отразява реалността на място. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.  Той обаче увери, че руският президент Владимир Путин остава отворен за преговори.

"Стойността на всеки план е в нюансите и в отчитането на реалното състояние на нещата на място, отбеляза Песков. Не знаем за какъв план говорим, нито какво е изложено в него. Президентът Путин многократно е заявявал, че Русия е била и остава отворена за преговори при отчитане на реалното състояние на нещата на място, допълни говорителят на Кремъл. Оставаме отворени за преговори и за да оценим плана, първо трябва да се запознаем с него".

Той посочи, че последните предложения на Путин за мир не са били приети нито от Запада, нито от Украйна.