Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Южна Корея да увеличи военната помощ за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той посочи други страни, които след нахлуването на Русия са променили политиката си да не предоставят оръжия на страни в конфликт.

Столтенберг е в Сеул - първата спирка от неговото пътуване, което ще включва и Япония и е насочено към укрепване на връзките със съюзниците на САЩ предвид войната в Украйна и нарастващата конкуренция с Китай.

В Института за напреднали изследвания "Чей" в Сеул той благодари на Южна Корея за нейната несмъртоносна помощ за Украйна, но я призова да направи повече, подчертавайки, че страната има "спешна нужда" от боеприпаси.

"Настоятелно призовавам Република Корея да продължи и да засили конкретния въпрос за военната подкрепа. В крайна сметка Вие трябва да вземете решение, но ще кажа, че няколко съюзнически страни от НАТО, които поддържаха политика никога да не изнасят оръжия за страни в конфликт, вече промениха тази политика", подчерта той.

КНДР осъди посещението на Столтенберг в Юга като провокация

КНДР осъди посещението на Столтенберг в Юга като провокация

Пхенян заяви, че този ход може да доведе до нова Студена война в Азиатско-тихоокеанския регион

На срещи с високопоставени южнокорейски служители Столтенберг заяви, че събитията в Европа и Северна Америка са взаимосвързани с други региони и Алиансът иска да помогне за справяне с глобалните заплахи чрез увеличаване на партньорствата в Азия.

От началото на войната Южна Корея подписа големи споразумения за предоставяне на стотици танкове, самолети и други оръжия на Полша - страна членка на НАТО. Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обаче посочи, че законът на неговата страна, забраняващ предоставянето на оръжие на страни в конфликт, затруднява изпращането на въоръжение на Украйна.

Столтенберг отбеляза, че страни като Германия, Швеция и Норвегия са спазвали подобни политики, но са ги променили.

"Ако не искаме автокрацията и тиранията да победят, тогава те се нуждаят от оръжия, това е реалността", категоричен бе той, имайки предвид Украйна.

Шефът на НАТО заяви, че е "изключително важно" Русия да не спечели тази война, не само за украинците, но и за да се избегне изпращането на грешно послание към авторитарните лидери, включително в Пекин, че могат да получат това, което искат, със сила.

Въпреки че Китай не е противник на НАТО, страната зае много по-централно място в дневния ред на НАТО, посочи Столтенберг и открои нарастващия военен капацитет на Пекин.

Южна Корея все още отказва да доставя оръжия на Украйна

Южна Корея все още отказва да доставя оръжия на Украйна

В отговор на твърдения, че продава 100 000 артилерийски снаряда на Съединените щати

От своя страна Северна Корея нарече посещението на Столтенберг "прелюдия към конфронтация и война, тъй като носи черните облаци на "нова Студена война" в Азиатско-Тихоокеанския регион".

Миналата година Южна Корея сформира първата си дипломатическа мисия в НАТО и обеща да задълбочи сътрудничеството в областта на неразпространението на оръжия, киберотбраната, борбата с тероризма, реакцията при бедствия и други области на сигурността.

Визитата на шефа на НАТО идва и в момент, когато министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се очаква да пристигне в Сеул за разговори с южнокорейския си колега Лий Йон-Суп.

Украйна покани Южна Корея да участва в следвоенното възстановяване

Украйна покани Южна Корея да участва в следвоенното възстановяване

По време на посещението на южнокорейска делегация