НАТО отчита увеличаване на прихванатите руски бойни самолети до полското и балтийско въздушно пространство от присъединяването на Крим към Русия през март. Това обяви представител на организацията, предаде „Франс прес".

Тази година отчитаме два и половина пъти повече прихванати руски самолети спрямо миналата година, забелязваме значителен ръст, каза представителят на НАТО във военната база в Ласк в Полша. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг е също в Полша - на първата си чуждестранна визита.

Това не е само провокация, но значителен проблем за сигурността, смята източникът, подчертавайки, че има риск от сблъсък с граждански и товарни самолети заради нерегистрираните руски полети.

Когато правят това те не представят план за летене и техният транспондер е изключен, те не разговарят с контролната кула, добави представителят на НАТО.

Руските самолети се приближават достатъчно, за да доведат до провокация и те очевидно не са се изгубили, смята източникът.

Той обаче поясни, че руски самолети никога не са влизали във въздушното пространство на НАТО, допълвайки, че такъв ход „ще доведе до значително ескалиране".