НАТО започва да подготвя мерки за отбрана в условията на прекратяване на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ИНФ), но не възнамерява да разположи нови ракети в Европа. Това съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата на министрите на отбраната на алианса, съобщава ТАСС.

"В същото време ние се готвим за свят без Договора за ИНФ. Ще обсъдим какви стъпки трябва да предприеме НАТО, за да се адаптира към руските ракети. Но каквито и да са тези стъпки, те ще бъдат балансирани, координирани и отбранителни. Не възнамеряваме да разполагаме нови ракети в Европа", обясни той.

Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят "разполагането на ракети 9M729 от страна на Руската федерация. Всички знаем, че договор, който е едностранен не може да гарантира сигурност, така че САЩ, с пълната подкрепа на съюзниците си от НАТО, обявиха оттеглянето си. Това решение ще влезе в сила след 6 месеца. Русия има последна възможност да действа отговорно и да се върне, призоваваме Русия да се възползва от тази възможност", допълва той.

Столтенберг коментира, че "НАТО не иска нова надпревара във въоръжаването. Това не е в интерес на никого".

Русия предупреждава за нови ядрени бомби на САЩ във ВВС бази в Европа от 2020

Русия предупреждава за нови ядрени бомби на САЩ във ВВС бази в Европа от 2020

САЩ разполагат и сухопътните сили в Източна Европа до края на 2019-та

Генералният секретар обясни, че темата за прекратяването на Договора за ИНФ ще бъде обсъдена на конференцията за сигурност в Мюнхен и по време на преките контакти между Русия и НАТО.

"Ние вече повдигнахме и отново ще повдигнем този въпрос както в рамките на Съвета Русия-НАТО, така и в преките преговори с Русия. Въпросът ще бъде обсъден на конференцията в Мюнхен, защото всички членове на НАТО разбират, че този стожер за нашата сигурност е под заплаха", добави той.

Столтенберг допълни, че увеличаването на разходите за отбрана на европейските страни - членки на НАТО и Канада, ще бъде 100 милиарда долара през следващата година. В същото време, не всички страни от НАТО ще изпълнят ангажиментите си за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП до 2024 г.

Според него, оттеглянето на Великобритания от ЕС няма да промени отношенията на Лондон с НАТО, а само ще увеличи ролята на алианса в Европа. "Брекзит ще промени отношенията между Великобритания и ЕС, но не и между Великобритания и НАТО. Напротив, ние можем да представляваме добра политическа платформа".

Според генералния секретар след Брекзит, 80% от военните разходи на НАТО ще идват от държави, които не са част от Европейския съюз.

Столтенберг допълни, че НАТО възприема, че Украйна е важен партньор, алиансът ще помогне на Киев в процеса на присъединяване, включително в борбата с корупцията. "Украйна е много важен партньор. Ще продължим да й помагаме в процеса на присъединяване, включително към борбата с корупцията".

В САЩ обявиха истинската цел на руските торпеда на "Страшния съд"

В САЩ обявиха истинската цел на руските торпеда на "Страшния съд"

Сриването на НАТО като военен съюз

САЩ и НАТО наскоро заключиха, че Русия е прекарала години в разработването на забранено ядрено оръжие, което прави договора непотребен.

САЩ реагираха, като обявиха, че ще се оттеглят от договора и ще проектират свои собствени ракети, които торпилират договора. Русия от своя страна обяви, че ще направи същото, въпреки че мнозина подозират, че руснаците вече са построили ракетите.

Припомняме, Русия съобщи, че трябва да разработи нова наземно базирана крилата ракета, която да бъде модификация на крилатата ракета "Калибр", както и нова наземно базирана свръхзвукова ракета с голям обсег преди 2021г., за да отговори на планираното от Вашингтон излизане от договора за контрол на ядрените оръжия.

Руският президент Владимир Путин обяви на 2 февруари, че Русия е прекратила спазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., след като САЩ обявиха, че от 2 февруари се оттеглят от договора, обвинявайки Москва в нарушения.

САЩ изстреля междуконтинентална балистична ракета Minuteman III

САЩ изстреля междуконтинентална балистична ракета Minuteman III

От военновъздушната база Ванденберг в Калифорния

Изпитанието идва след решението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

В събота руският лидер Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.

Съединените щати и НАТО обвиняват Русия в нарушаване на споразумението с крилатата ракета 9М729. Русия допусна военни аташета до бази с крилатата ракета 9М729, но между тях нямаше американски представители.

Обвиненията на САЩ бяха подкрепени и от НАТО, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди още през декември месец колегите си, че трябва да се подготвят за прекратяването на този договор.

И канцлерът на Германия Ангела Меркел обвини Русия в нарушаване на споразумението за разоръжаване, но настоя през останалите шест месеца да се продължи диалогът с Руската федерация.

Малко преди да стане ясно решението на Владимир Путин външният министър на Германия Хайко Маас призова да се създадат нови правила за въоръжението, които да важат за всички. В дискусията за тези нови правила трябва да се включат всички, а не те да се отнасят само до САЩ и Русия, поясни Маас.

На 1 февруари американският президент Доналд Тръмп дори заплаши с военен отговор на нарушенията на договора от страна на Русия. От своя страна Русия обеща последствия на американските действия.

Противоборството между САЩ, Китай и Русия предвещава враждебно бъдеще

Противоборството между САЩ, Китай и Русия предвещава враждебно бъдеще

"Големият пъзел: Кой ще събере парчетата?"