НАТО се обърна към Турция с молба да отвори въздушното си пространство, както и сухопътните граници с Иран, в случай на евентуална военна операция срещу ислямската република.

Засега не е ясно какъв е отговорът на Турция, която членува в пакта повече от 50 години, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на турската телевизия CNN Türk.

Анализатори отбелязват, че Анкара едва ли ще подкрепи НАТО и Вашингтон, ако се вземе решение за удар срещу Техеран за унищожаване на стратегически обекти, включително и ядрени, тъй като напоследък отношенията между Турция и Иран се развиват успешно.
Наскоро външният министър на Турция Абдулла Гюл заяви, че отношенията с Техеран са добри и Анкара "вече не се опасява от експорт на ислямската революция".

Припомняме, през 2003 година настоящото правителство на Турция отказа да участва в иракската инвазия, като я определи като неоправдана авантюра.

В същото време Пентагонът отхвърля всякакви информации, че се готви удар срещу Иран.
Не е вярна информацията, че членове на американските спецслужби са пресекли границата между Ирак и Иран, преследвайки ирански агенти. САЩ не планират война срещу Иран. Обратните твърдения са не само неверни, но въвеждат в заблуждение и имат зъл умисъл, декларира представител на Пентагона пред вестник "Зюддойче цайтунг". 

Три арабски държави - Катар, Оман и Обединените Арабски Емирства, могат да предоставят на израелската авиация коридор за нанасяне на удар срещу Иран. Кувейтският в. "Ал Сияс" пише, че арабски дипломат в събота е посетил Вашингтон и е уверил американците, че трите кралства няма са се противопоставят на използването на въздушните им пространства от страна на Израел.

 В Иран твърдят, че са готови за война. По думите на министъра на външните работи Манучер Мохамади по-нататъшните санкции няма да накарат Ислямската република да спре работата по ядрената си програма. Същата решителна позиция показа и президентът Махбуд Ахмадинеджад, който заяви, че Иран прилича на влак "без спирачки и заден ход".

От своя страна министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров коментира, че задачата на започващата днес в Лондон среща за евентуални нови санкции срещу Иран няма да е никак лесна.
От една страна иранското ръководство не дава удовлетворителни отговори на въпросите, които има МААЕ, от друга страна зачестяват обезпокоителните прогнози, че срещу Иран може да бъде нанесен удар, каза Лавров на съвещаниие при президента Путин.
Ние ще направим всичко, за да намерим решение, увери министърът.