Военните части на НАТО, под британско командване започнаха мащабни действия в Афганистанската провинция Кандахар, с което стартира една от най-големите операции през този месец, предаде Ройтерс.

През нощта хиляди британски, естонски и датски войници, придружени от множество бронирани автомобили преминаха от базата си в съседната провинция Хелманд и се установиха в изоставен лагер северно от долината на река Аргиндаб, която според командирите е рай за талибанските бунтовници.

„Ние сме тук на разузнавателна мисия срещу талибаните", каза командващият операцията лейтенант Мат Холмс. „От числеността на силите ни се вижда, че сме дошли да вършим работа."

Това е една от най-големите офанзиви на силите на НАТО, след командваната от канадските сили операция „Медуза", проведена в друга част на провинция Кандахар през септември, както и най-голямата за британските войски след тежките боеве в северната част на Хелманд през лятото.

Кралските морски пехотинци от британския 42-ри Отряд, копаят дупки, в които ще спят в новата си база в калната пустиня, след като нощуваха покрити с наметала по време на дъжда, който се изля в района, когато се придвижваха на север тази нощ.

Те са придружавани от естонски, датски и британски пехотни и танкови части.

Лагерът се намира в широката пустиня, северно от заобиколената от плодородни, обработваеми земи река Аргиндаб.

За първи път толкова голяма армия под британско командване е изпратена от Хелманд в Кандахар, където няколко канадски войника бяха убити в един от най-жестоките сблъсъци за годината.

Силите на НАТО навлязоха в южен Афганистан тази година. Това е част от поемането на сигурността в страната от коалиционните сили на САЩ.

В мисията на НАТО участват около 32 хиляди войници, а САЩ има около 8 хиляди други, които са под отделно командване.