Парламентарната асамблея на НАТО призова членовете на алианса да се изправят срещу военната агресивност на Русия и да свършат по-добра работа във връзка със споделянето на тежестите на колективната отбрана, съобщава „Асошиейтед прес”.  

Приета с единодушие декларация призова членовете на алианса да „гарантират стабилността на тези съюзници, които чувстват заплаха за сигурността си, фокусирайки се върху източните и южните флангове на НАТО”.

Декларацията се стреми да заздрави конвенционалните и ядрените мерки за възпиране, засилването на военната готовност на НАТО и насърчаването на сътрудничеството с Швеция и Финландия, които не са членки на алианса. Всичко това се очаква да бъде сред основните теми на срещата на върха на алианса на 8 и 9 юли във Варшава.

Председателят на парламентарната асамблея на НАТО, американският конгресмен Майкъл Търнър, обяви, че „агресивността на Русия си има цена”, като той се обърна към европейските партньори да увеличат на разходите за отбрана.

Москва реши, че нейните собствени интереси са по-добре обслужени, ако тя работи срещу нас, вместо с нас”, коментира Търнър, конгресмен на Републиканската партия от щата Охайо, като допълни: „Предизвикателството от страна на Русия е истинско и сериозно”.

Заместник генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу пък заяви, че НАТО ще поддържа диалог с Русия, „но не може да има връщане към „бизнес както винаги” ... докато Русия отново не демонстрира уважение към международното право и нормите на международното поведение”.

Вършбоу изтъкна, че страните членки на НАТО ще се стремят да засилят отбранителните способности на алианса и логистичната подкрепа за други съюзници, граничещи с Русия на срещата на върха във Варшава. Той призова страните членки да изпълнят поетите преди ангажименти за увеличаване на военните разходи до най-малко 2 процента от брутния вътрешен продукт.

Декларацията изрично упоменава, че всички страни членки на алианса трябва да постигнат тази цел до 2020 г. В нея също така се посочва, че страните от НАТО трябва да „продължат да търсят начини за намаляване на напрежението с Русия и да се избягват грешки в изчисленията и инциденти”.

Около 250 депутати от 28-те членки на алианса и партньори се събраха в албанската столица Тирана при засилени мерки за сигурност. Те също така са обсъдили политиката на НАТО относно тероризма, масовата миграция, кризата в Украйна и сигурността в страните от Западните Балкани по време на тридневната асамблея, която приключва днес.