НАТО има готовност да разположи още войски в Косово, за да потуши насилието в етнически поляризираната северна част на страната. Това увери генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че първите подкрепления от 700 военни са напът за Косово.

"НАТО ще остане нащрек. Ще имаме присъствие там, за да осигурим безопасна и сигурна среда, както и да намалим напрежението", заяви Столтенберг в кулоарите на срещата на външните министри на военния съюз в Осло.

Размириците в северната част на Косово се засилиха, след като на изборите през април в региона със сръбско мнозинство бяха избрани кметове - етнически албанци - ход, който накара САЩ и техните съюзници да упрекнат Прищина.

НАТО разполага резерви в Косово, за да подсили КФОР

НАТО разполага резерви в Косово, за да подсили КФОР

Адмирал Мунш: Насилието трябва да спре и всички страни трябва да спрат да предприемат действия за подкопаване на мира

НАТО реши да засили мисията си от 4000 души в региона със 700 допълнителни войници, след като в понеделник в сблъсъците бяха ранени 30 от неговите мироопазващи сили от КФОР и 52 етнически протестиращи сърби.

Столтенберг нарече насилието срещу военните на НАТО "напълно неприемливо" и обяви, че съюзниците подготвят още войски, в случай че се наложи Алиансът да изпрати допълнителни подкрепления в региона.

"Нашето послание както към Белград, така и към Прищина е, че те трябва да се ангажират добросъвестно в диалога, подпомаган от ЕС", настоя той.

До размириците в Северно Косово се стигна след масово бойкотираните местни избори.

Остава напрежението в Северно Косово, в Албания искат оставката на Курти

Остава напрежението в Северно Косово, в Албания искат оставката на Курти

Остри думи на американския посланик в Прищина

Около 50 000 сърби, живеещи в четири косовски общини отказаха да гласуват на 23 април в знак на протест, че техните искания за повече автономия не са били изпълнени - пореден неуспех за мирното споразумение от март между Косово и Сърбия.

Избирателната активност беше 3,47% и местните сърби заявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всички те от етнически албански партии - защото не ги представляват.

Сърбите в северния регион на Косово не приемат декларацията на страната за независимост от Сърбия през 2008 г. - почти десетилетие след края на войната там, и все още считат Белград за своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90% от населението в Косово, като сърбите са мнозинство само в северната част на страната.

Подкрепяният от Запада план, одобрен устно от правителствата на Косово и Сърбия през март, имаше за цел да понижи напрежението чрез предоставяне на повече автономия на местните сърби, като същевременно правителството в Прищина запази върховната власт.

Вучич: Целта на влошаването на ситуацията в Косово е сблъсък Сърбия-НАТО

Вучич: Целта на влошаването на ситуацията в Косово е сблъсък Сърбия-НАТО

Белград прави всичко възможно да запази мира в Косово, но няма да допусне избиване на сърби