Националистическа Партия на България настоява за незабавната оставка на областния управител на Варна Иван Великов и обявяване за персона нон грата на турския посланик в България Сюлейман Гьокче, както и на генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Айкол, се казва в изявление на партията, изпратено до медиите.

Припомняме, от Атака също поискаха оставката на Великов поради същата причина.

Партията счита, че отмяната на решенията взети на декемврийската сесия на варненския общински съвет и нейното връщане от страна на областния управител Великов, е единствено и само заради преименуването на 215-те местности в града и околията от турски с български имена, по същество, напълно нормален процес на ребългаризация. Според националистите, това отдавна е трябвало да бъде направено и то не само във Варна, а в цяла България, и този остатък от най-мрачния период в националната ни история - турското робство, да бъде заличен завинаги. Точно затова те смятат, че въпросното решение на варненския областен управител, представлява тежко национално предателство от страна същия и поради тази причина, той вече е несъвместим с поста, който заема.

Формалноправните оправдания, които той изтъква за това си решение, те намират за абсурдни и смехотворни. Те имат за цел единствено и само да прикрият очевидния за всички факт, че това антибългарско действие е предприето под натиска на противоконституционната и протурска партия ДПС, която вече не само провежда скрито етническо прочистване на българи в местната и централна държавна администрация, подменяйки целенасочено кадрите на предишните управляващи, но вече си позволява да оспорва и спира суверенното решение на общинската управа на третия по големина български град, да се разпорежда със собствената си топонимия, както намери за добре.

Най-жалкото в случая според тях е, че проводник на тази пълзяща турцизация, става висш държавен служител в лицето на Иван Великов, кадър и назначение на партията мандатоносител БСП. Същата, за пореден път доказа, че отдавна се е превърнала в подлога и изтривалка на турския неоосманистки ботуш и неговата пета колона в България.

Нещата обаче не приключват дотук, пишат още националистите. Всичко това се случва с активния и груб натиск от страна на представители на чужда държава в лицето на турския посланик Гьокче и генералния консул на турската република в Бургас Айкол.

След решението за преименуване, взето от варненския общински съвет на 13-14 декември, в рамките само на седмица, горепосочениете две особи са осъществили минимум 5 пътувания до морската ни столица, като при поне три от тях са имали лични срещи с Иван Великов. Една от тях се е провела в хотела на турски бизнесмен, известен с връзките си с турската кокаинова мафия.

Също така алармираме, че в момента служители на турското посолство и консулството в Бургас, под прякото наблюдение на посланик Гьокче и генералния консул Айкол, провеждат активни опити по купуването на варненски общински съветници, които трябва да гласуват "против" предложението за преименуване на извънредната сесия на общинския съвет в сряда, 8-ми януари. Предлагат се суми от порядъка на 30 000 евро. Ние считаме това за груба и недопустима намеса във вътрешните ни работи, както и заплаха за националната ни сигурност. Настояваме компетентните органи в лицето на МВР и ДАНС, незабавно да прекратят това безобразие, а Външно министерство моментално да изгони от страната посланика на Република Турция у нас, както и Генералния консул в Бургас.

И тъй като това се случва с активното и мълчаливо съдействие на сегашната българска държава, за пореден път настояваме за оставката на цялото правителство на БСП и ДПС. Позицията на партия АТАКА за оставка само на областния управител на Варна, намираме за недостатъчна, нелогична и неприемлива, тъй като е очевидно, че той действа под натиска и инструкциите на управляващите.

Изявлението завършва с апел към варненските общински съветници. Нека бъдат българи и в сряда прегласуват решенията си на върнатата от областния управител декемврийска сесия, по същия начин, по който са ги гласували на 13-14 декември, 2013 г.

За да сме сигурни, че това ще се случи, НПБ заявява, че ще присъства на сесията на общинския съвет във Варна на 8-ми януари и ще действа според ситуацията, решени са те.