Талибаните имат нов лидер, предадоха BBC и РТ. Мавлави Хаибатулла Ахундзада е новият лидер на афганистанските талибани. Предишният  Мулла Ахтар Мансур, бе убит на 21 май при американска атака с безпилотен самолет, потвърдиха талибаните.

Нападението срещу автомобила на Мансур беше извършено в пакистанската провинция Белуджистан. Мансур застана начело на талибаните през юли 2015 г., заменяйки на поста основателят на организацията и неин духовен лидер Мулла Мохамад Омар, припомня Би Би Си.

Досега Ахундзада беше един от заместник-ръководителите на талибаните. Сега за негови заместници са посочени Мулла Мохамад Якуб, който е син на Мулла Омар, и Сираджудин Хакани.

Новият талибански лидер

Източник: ЕПА

Новият талибански лидер

Малко по-късно бе съобщено, че най-малко 10 души са станали жертва на взрив в провинция Кабул в източната част на Афганистан, а четирима са ранени. За това съобщи прессекретарят на външното министерство на Афганистан Наджиб Даниш, цитиран от РТ.

По думите му, целта на нападението, осъществено от атентатор-самоубиец, е бил автомобил, превозващ сътрудници на апелативния съд. Нито една терористична групировка още не е поела отговорност за взрива, съобщава Khaama Press.