Най-малко 304 души са били убити в Иран по време на продължилите три дни репресии срещу протестиращите в страната през ноември. Това показват нови данни на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", съобщава "Франс прес".

Според по-ранни данни на "Амнести" жертвите бяха 208 души, включително двама младежи на 15 и 17 години.

Иран отхвърли данните като "пълни лъжи".

"Амнести": Стотици загинали при протестите в Иран

"Амнести": Стотици загинали при протестите в Иран

Действителният брой на смъртните случаи обаче може да е много по-висок

"Амнести" уточни, че е събрала свидетелства, показващи, че след като властите са "избивали" протестиращи, те са организирали "широкомащабно затягане на режима" за прикриване на смъртните случаи.

"Властите в Иран извършват тежки репресии след избухването на протестите в цялата страна на 15 ноември", се посочва в изявление на правозащитниците, чието седалище е в Лондон.

"Хиляди протестиращи, както и журналисти, правозащитници и студенти" бяха арестувани, допълниха от "Амнести", "за да им попречат да говорят за безмилостните репресии в Иран".

Протестите на територията на цялата страна бяха предизвикани от шоковото увеличение на цената на горивата.

Властите възстановиха реда в рамките на дни, но досега потвърдиха само пет смъртни случая, включително на четирима членове на силите за сигурност, убити от "размирници".

Властите в Иран признаха, че са застреляли "размирници" при протестите

Властите в Иран признаха, че са застреляли "размирници" при протестите

За първи път иранските власти признават за насилието

Очаква се официално съобщение за броя на убитите въз основа на данни от националния криминалистически институт.

"Независими източници" са казали на "Амнести", че месец след вълненията "силите за сигурност все още извършват обиски в цялата страна, за да арестуват хора в домовете им и на работните им места.