Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фараж заяви в петък в интервю за BBC, че Западът е "провокирал" нахлуването на Русия в Украйна чрез разширяване на Европейския съюз (ЕС) и военния съюз на НАТО на изток.

Разбира се, войната е по вина на президента на Русия Владимир Путин, заяви още той, като добави, че разширяването на ЕС и НАТО му е дало "причина" да каже на руския народ, че "те отново идват за нас".

Фараж трябва да защити или преразгледа свои минали изявления, включително когато през 2014 г. е посочил руския президент Владимир Путин като световния лидер, на когото най-много се възхищава.

"Казах, че не го харесвам като човек, но му се възхищавам като политик, защото успя да поеме контрола върху управлението на Русия", каза Фараж.

След това той беше притиснат заради публикация в социалните медии през февруари 2022 г., когато той твърди, че руската инвазия в Украйна е "следствие от разширяването на ЕС и НАТО".

Фараж каза, че от 90-те години на миналия век твърди, че постоянното разширяване на изток на военния съюз НАТО и ЕС дава на президента Путин причина да воюва и да го оправдае пред сънародниците си.

Фараж в ЕП: Никога няма да се върнем в ЕС

Фараж в ЕП: Никога няма да се върнем в ЕС

Той добави, че се надява Брекзит да означава "край на този проект"

В отговор на интервюто консервативният министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли каза, че Фараж "повтаря подлото оправдание на Путин за бруталната инвазия в Украйна".

Говорителят на Лейбъристката защита Джон Хийли каза, че коментарите на Фараж го правят "неподходящ за каквато и да е политическа длъжност в нашата страна, камо ли да ръководи сериозна партия в парламента".

Бившият генерален секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън също отговори на твърдението на Фараж, като го обвини в "повтаряне на линията на Кремъл" и "представяне на нови извинения за бруталната, непровокирана атака".

Путин: Западът ще замени Зеленски до 2025 г.

Путин: Западът ще замени Зеленски до 2025 г.

Кремъл се страхува от НАТО

"Да кажем, че сме провокирали Русия, е все едно да кажем, че ако си купите аларма против взлом, по някакъв начин провокирате крадци.", каза той. 

Припомняме, че партията на Найджъл Фараж изпревари Консервативната партия на премиера Риши Сунак в социологическо проучване, проведено от YouGov за вестник Times, преди изборите във Великобритания на 4 юли.

Според проучването, проведено между 12 и 13 юни сред 2211 души, Reform UK набира 19% подкрепа, което е увеличение спрямо предишните 17%, докато Консервативната партия остава на 18%.

Опозиционната Лейбъристка партия води в проучването с 37% подкрепа. Рейтингът на Reform UK се повишава след като Фараж, известен с успешната си кампания за излизане на Великобритания от Европейския съюз, обяви завръщането си в политиката и поемането на лидерството на партията.

"Това е повратната точка. Единствено загубен глас сега е гласът за консерваторите, ние сме съперниците на лейбъристите и потегляме," заяви Фараж във видео, публикувано в социалната мрежа X.

Путин: Западът ще замени Зеленски до 2025 г.

Путин: Западът ще замени Зеленски до 2025 г.

Кремъл се страхува от НАТО