ФБР е знаело за готвените атентати година и половина пореди 11 септември Година и половина преди атентатите от 11 септември във ФБР се е предал терорист, който съобщил, че е бил вербуван от хора на Осама бин Ладен да отвлече самолет и да извърши нападения в САЩ. Това съобщава “Ройтерс”, като се позовава на телевизия NBC и Wall Street Journal.

Пред журналисти британският гражданин от пакистански произход Ниаз Хан разказал, че през 2000 година във Великобритания той бил вербуван от ислямисти, които му обещали да изплатят дълговете му на комар, след което бил изпратен в лагер за терористи в Пакистан, където преминал подготовка за отвличане на самолет.

Вместо да отпътува за Ню Йорк обаче, където да получи последни инструкции от терористите, Хан потеглил за Атлантик Сити, където проиграл всичките пари и се предал на ФБР.

Агентите проверили историята на Хан, дори два пъти го подложили на детектора на лъжата. Но ръководството на ФБР наредило на агентите да “изпратят Хан обратно в Лондон и да забравят за тази история”.