Самопровъзгласилата се Донецка народна република няма да сключва политически съюз с Украйна, но ще се опита да запази икономическите и социокултурни връзки. Това заявява първият вицепремиер на ДНР Андрей Пургин, цитиран от „Новости".

На въпрос дали в ДНР биха приели автономен статут в рамките на Украйна Пургин е категоричен, че не може да има политически съюз с Киев.

Ние не можем да преминем през кръвта. Заплатихме с хиляди загинали, страдания, невинни жертви и не виждам абсолютно никакъв вариант за какъвто и да е политически съюз с Украйна, подчертава Пургин.

Едва ли някой вече ще допусне грешката на Крим в началото на 90-те години, когато повярва на Украйна, която му даде ненормални правомощия, анулирани след 4 години. Но като отговорни политици, сме на мнение, че трябва да направим опит да запазим икономическите и някакви социокултурни връзки, заявява още Пургин.

По думите му, властите на ДНР ще използват примирието за възстановяване на разрушената инфраструктура.

Пургин изтъква, че интензивността на огъня е намаляла рязко, което дава възможност да се възстанови електричеството, да се ремонтират водопроводи, газопроводи, жп пътища. Опитваме се да преодолеем хуманитарната катастрофа и да се подготвим за зимата, разказва още вицепремиерът на Донецката народна република.