Ще подкрепяме интеграцията на всички наши съседи от Западните Балкани в пакта.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Брюксел, съобщи БГНЕС.

По думите му това ще доведе до по-добри предпоставки за стабилитет на целия регион.
Ние ще продължим да изпълняваме ангажиментите такива, каквито са приети и да разширяваме сътрудничеството в рамките на пакта.

Ние сме програмно правителство и сме решени да изпълним програмните намерения, които сме заявили и за които имаме подкрепа в парламента, заяви той.

Орешарски също обяви, че ще се работи за подобряване на икономическото развитие и социалното положение на българските граждани, изразявайки надежда, че с подобряването на икономиката България ще обърне по-сериозно внимание на превъоръжаването на българската армия.

На този етап ми се вижда невъзможно да увеличаваме средствата за отбрана, но при първа възможност в следващите години ще подобрим финансирането за модернизацията на българската армия, каза още българският премиер.

В рамките на нашите възможности ще участваме в мисията в Афганистан през следващата година, посочи Орешарски.

Расмусен от своя страна похвали приноса на България за Алианса и ангажиментът за трансатлантическа сигурност.

Основната задача на НАТО е сигурност и България показа внушителна ангажираност към изграждане сигурността на Европа и отвъд това", каза Расмусен по време на съвместна пресконференция с Орешарски в Брюксел.

България в момента е предоставила войници на НАТО за мисиите в Афганистан и Косово. Генералният секретар на НАТО и Орешарски са обсъдили двете мисии и други въпроси от сигурността на срещата.

Расмусен също приветства силната подкрепа на българската страна за програмата за „Умна отбрана" и в частност подкрепата на българското правителство за споделяне на проект за предоставяне на транспортен самолет С-17 за операции на НАТО.

България също участва в група от страни, които ще се сдобият с пет безпилотни самолета за наблюдение, „за да се предостави възможност на командирите от НАТО да видят зад хоризонта при всякакво време и по всяко време на деня и нощта".

България също подкрепя инициатива, която помага за намаляване на риска от корупция в отбраната и сектор сигурност.