Министерството на държавната сигурност в бивша Източна Германия, известно повече като Щази, е имало най-малко 42-ма информатори сред неонацистите в Западна Германия. Това пише всекидневникът "Berliner Zeitung", цитиран от ДПА и „Франс прес".

Вестникът отбелязва, че от Щази са планирали да вербуват още 30 крайнодесни екстремисти, които да действат като шпиони и че е имало само четирима информатори, които са били свързани със службите в Източна Германия.

Някои от информаторите също са работили за властите в Западна Германия, което е позволявало предаване на информация на Щази относно работата на разузнавателните служби в Западна Германия, допълва изданието, позовавайки се на информация от Stasi Records Agency.

Повечето от информаторите, наричани „неофициални сътрудници" на Щази, са били вербувани през 80-те години на XX век. Изданието пояснява, че информаторите са получавали компенсация от Щази за споделяне на информация за дейностите на крайнодесни групи в Западна Германия, Австрия и Южен Тирол в Италия.

Основаната цел е била предотвратяване на атаки по границата на разделена Германия, които често са били запланувани и извършвани от неонацисти. Също така службата е била заинтересована от спиране на крайнодесните движения в Източна Германия, които се увеличили през 80-те години на миналия век и предотвратяване укрепването на връзките между екстремистките движения в тогавашна разделена Германия.

Властите се надяват документите да хвърлят нова светлина върху смъртоносната атака на Oktoberfest в Мюнхен през септември 1980 година, при която загинаха 13 души, а 211 пострадаха.