Десетки неправителствени организации, действащи в Русия, отказват да спазват влезлия в сила нов рестриктивен закон за техните дейности, който е част от опита на Кремъл да спре външно влияние във вътрешните работи на страната, съобщава АП.

Законът, приет преди няколко месеца, задължава всички неправителствени организации, които получават чуждо финансиране и са въвлечени в определени политически дейности, да се регистрират като „чужди агенти" от днес.

Олег Орлов, председател на правозащитния център "Мемориал", заяви, че неговата организация и десетки други неправителствени организации бойкотират закона, защото иска да опетни всички реципиенти на чужди средства като шпиони.

Критици на закона смятат, че той предоставя правомощия за извършване на продължителни одити, които могат да парализират дейностите на всяка организация.

Неправителствените организации, които са финансирани от чужбина, ще трябва да публикуват доклад два пъти през годината за действията им и за финансовите разходи. Ако това не бъде осъществено, може да доведе до четири години затвор или глоба в размер на 300 хиляди рубли ( 9200 долара) за членовете.