Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Франция ще направи огромна грешка, ако признае независимостта на Палестина, предаде France24.

Това, по думите му, ще бъде безразсъдно.

Френският парламент ще гласува решението на 2 декември. Решението е със символичен характер.

Той припомни, че в това време в Близкия изток "Ислямска държава" обезглавява заложници, сред които и французин.

Израел е държава на еврейския народ, единствената, която имаме и палестинците, които искат независимост, нямат намерение да признаят това наше право, каза той.

Той коментира и провеждащите се в момента във Виена преговори по иранската ядрена програма каъо повоти позицията на Израел по въпроса - постигането на споразумение и отпадането на санкциите срещу Техеран ще бъде "огромна грешка и лоша сделка", която не трябва да бъде допусната.

Преди дни, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е против Германия да признае Палестина в момента и заяви, че палестинци и израелци могат да сложат край на конфликта единствено чрез преговори.

Целта е и двете страни да се обединят около решението за отделяне на две държави, но едностранното обявяване на независимост и признаването й от останалите държави няма да помогне за постигането й, каза тя на пресконференция в Берлин след срещата си с белгийския премиер Шарл Мишел.

Мишел също коментира темата, като заяви, че Белгия е за признаването на независима Палестина, но в точния момент за това.

До момента 137 държави са признали независимостта на Палестина. По-рано тази седмица, долната камара на испанския парламент прие документ, с който призовава правителството на страната да признае съществуването на палестинска държава, но не едностранно и безусловно. Препоръката на парламента има символичен характер и не носи законодателни последици. Подобни решения взеха парламентите във Великобритания и Ирландия. Швеция призна Палестина в края на октомври.

Групата на Европейската обединена левица/Северна зелена левица поиска Европейският парламент да проведе дебат и да гласува въпроса за признаване на Палестина за държава на следващата пленарна сесия в Страсбург на 24 ноември.