Министър-председателят Бенямин Нетаняху каза, че десетки бойци от групировката "Хамас" са се предали на израелските сили през последните дни, което според него показва провала ѝ в борбата срещу Израел.

"През последните няколко дни десетки терористи от Хамас се предадоха пред нашите сили. Те оставят оръжията си и се предават на нашите смели бойци", казва Нетаняху във видео изявление. Ще отнеме повече време, войната все още е в пълна сила, но това е началото на края на "Хамас", добавя той. Казвам на терористите от "Хамас": Всичко свърши. Не умирайте за Яхия Синуар. Предайте се — сега."

Израел плени над 200 бойци на "Хамас"

Израел плени над 200 бойци на "Хамас"

Започнало е разследване на заловените

Припомняме, че съдбата на Синуар е противоречива. Ден по-рано беше съобщено, че бил напуснал северната част на палестинския анклав, криейки се в хуманитарен конвой.

Миналата сряда беше съобщено, че израелските сили са обкръжили негова къща.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза по това време, че "е въпрос на време да стигнем до самия Синуар".

"Хамас" няма да пусне повече заложници, ако Израел не изпълни исканията

"Хамас" няма да пусне повече заложници, ако Израел не изпълни исканията

Обвини Израел във фашизъм и Холокост срещу палестинците

Последно, по-рано в неделя "Хамас" заплаши, че повече живи заложници няма да напуснат Газа, ако Израел не изпълни исканията. Според Тел Авив, стотици заложници все още са в плен. 

На 7 октомври радикалната групировка "Хамас", базирана в ивицата Газа, нападна Израел. В отговор Израел започна военна операция срещу Хамас.

От 24 ноември в Газа беше в сила прекратяване на огъня, но военните действия бяха подновени на 1 декември, тъй като страните не успяха да постигнат неговото удължаване.

Израел планира да разшири военната си операция срещу "Хамас" през следващата година, като се фокусира върху целта да ликвидира трима ключови лидери на палестинската въоръжена групировка, включително ръководителя на Газа Яхия Синуар, съобщава "Файненшъл таймс".

Израел обкръжи дома на лидера на "Хамас" в Ивицата Газа

Израел обкръжи дома на лидера на "Хамас" в Ивицата Газа

Въпрос на време да го хванем, заяви Нетаняху