Противно на заявените желания на САЩ, израелският премиер Бенямин Нетаняху ще изключи палестинската автономия от управлението на ивицата Газа в следвоенния период, съобщиха израелските медии във вторник, цитирани от Андолската агенция (АА).

Израелското радио Кан съобщо, че Нетаняху наскоро е казал на САЩ, че "няма да има палестински власти в Газа след войната". Нетаняху вече отхвърли всяко управление на палестинската групировка "Хамас", която управляваше Газа от 2007 г. През това време палестинският Западен бряг беше под контрола на палестинските власти.

Според радио Кан Нетаняху е заявил на закрито заседание на своята партия "Ликуд", че се противопоставя на контрола на палестинската власт над ивицата Газа след войната и е информирал Вашингтон.

САЩ и палестинската власт все още не са коментирали изявленията на Нетаняху.

Байдън залага на Палестинската автономия като решение на кризата в Газа

Байдън залага на Палестинската автономия като решение на кризата в Газа

Белият дом стои зад формулата за две държави за мир в Близкия изток

Изявленията на Нетаняху противоречат на обявената позиция на САЩ, които на няколко пъти подчертаха, че трябва да има палестински орган или правителство в Газа в следвоенния период.

Палестинската власт също заяви, че е готова да се върне в Газа съгласно всеобхватен политически план, който включва единство между Западния бряг, Газа и окупирания Източен Йерусалим.

Израел поднови военната си офанзива в ивицата Газа на 1 декември след края на едноседмичната хуманитарна пауза с палестинската групировка Хамас.

Най-малко 15 899 палестинци бяха убити и повече от 42 000 бяха ранени при безмилостни въздушни и наземни атаки срещу анклава от 7 октомври след трансграничната атака на Хамас.

Броят на израелските жертви при атаката на Хамас възлиза на 1200 според официалните данни.

Евакуацията в южната част на Газа предизвиква паника и блокира пътища

Евакуацията в южната част на Газа предизвиква паника и блокира пътища

Най-малко 60 000 души бяха принудени да се преместят във вече пренаселените приюти